Drugshandel
De grootste cocaïnevangst in de Nederland heeft een straatwaarde van 600 miljoen euro. Deze is in 2023 in de haven van Rotterdam gedaan. De drugs zaten verstopt tussen een vracht bananen. De vracht was afkomstig uit Ecuador. Dit is (voor mij) een bijna niet te bevatten bedrag. In een poging dit bedrag beter op "waarde" te schatten, ben ik op onderzoek uit gegaan. 600 miljoen euro is/zijn:
- de kosten voor de samenleving als gevolg van fietsendiefstal;
- de geschatte uitvoeringskosten voor gemeenten van het klimaatakkoord (2024);
- het bedrag dat Nederland terugkrijgt van Brussel aan teveel betaalde douanerechten;
- het bedrag dat is gestolen uit het EU-coronaherstelfonds;
- de geschatte kosten van een hogesnelheid treinverbinding tussen Amsterdam, Parijs en London;
- het bedrag waarvoor de NAVO in 2024 draagbare luchtdoelrakketen aanschaft voor Oekraïne;
- de benodigde kosten voor de ontmanteling van de kerncentrale in Borssele;
Heb ik nu een beter beeld bij 600 miljoen euro? Niet echt, maar wel interessant
Iedereen kent de gevaren van de wereldwijde drugshandel. De meest in het opspringende zijn het (externe) geweld waarmee de illegale handel regelmatig gepaard gaat, liquidaties, bizarre geldbedragen en grote drugsvangsten die in de media vermeld worden. Ook horen we steeds vaker berichten van drugsafval dat achtergelaten wordt, met alle gevolgen van dien. In Nederland is in de periode van 2017 tot en met 2020 meer dan een miljoen kilo aan drugsafval aangetroffen. In 2023 zijn er 23% meer dumpingen van drugsafval geregistreerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze dumpingen zijn gevaarlijk voor de mensen in de directe omgeving van de vondst, schadelijk voor het milieu en kunnen zelfs risico's opleveren voor onze drinkwatervoorzieningen.
De internationale drugshandel draagt bij aan gezondheidsproblemen in Nederland. De ene vindt deze gezondheidsproblemen groot, de ander vindt het meevallen in vergelijking tot andere problemen. In 2022 zijn er ruim 330 personen in Nederland overleden door drugsgebruik. Naar schatting zijn er in 2021 bijna 2.400 mensen in ons land overleden als gevolg van alcoholgebruik. De gevolgen van roken veroorzaken jaarlijkse 20.000 sterfgevallen in het land. Hoewel het drugsgebruik in ons land zeker niet laag is, is de drugsproblematiek in Nederland niet groter dan in de meeste buurlanden.
Jaarlijks komen er grote hoeveelheden cocaïne Nederland binnen. Een groot deel hiervan in niet bestemd voor de Nederlandse markt. Dit kostbare "witte goud" wordt gewonnen uit de bladeren van de cocoplant. De plant groeit in Columbia, Bolivia en Peru. Via verschillende landen en eilanden in deze omgeving wordt cocaïne naar Europa gesmokkeld. De belangrijkste invoerhavens liggen in België, Nederland, Spanje en Portugal. Schattingen laten zien dat jaarlijks zo'n 3,5 miljoen Europeanen cocaïne gebruiken, in totaal 120.000 kilo. De drugshandel levert ook voor de handelaren risico's op, maar die zijn de moeite waard. In Zuid- Amerika levert een kilo coke zo'n 3.000 euro op. In Europa kan de prijs per kilo op straat stijgen tot 100.000 euro.